Skip to content

Närstående

Personer utsatta för våld, anhöriga, kompis/bekant

Är du utsatt för våld, eller har frågor om våldsamt beteende hos en närstående är du också välkommen att ringa till oss.

Är du utsatt för våld av din partner?

Många som utsätts för våld hoppas att deras partner ska förändra sig – att kontrollerandet och våldet ska upphöra så att förhållandet kan fortsätta. Andra vill avsluta relationen. Det är viktigt att du får hjälp och stöd för att göra det som passar dig bäst. Har du frågor om telefonlinjen och de mottagningar vi hänvisar till är du välkommen att ringa till oss.

Kom ihåg:
  • Det är inte ditt fel att du blir utsatt för våld.
  • Det är din partners ansvar att hitta hjälp och förändring.
  • Även om din partner får hjälp för sitt våldsamma beteende betyder det inte alltid att hen kommer att förändras.
  • Hjälp och stöd finns tillgänglig för dig. Vänd dig till exempelvis Kvinnofridslinjen eller socialtjänsten i din kommun.
  • Ring alltid 112 i en nödsituation.

Misstänker du att en anhörig utövar våld i nära relationer?

Det kan hända att man får reda på att en släkting, kompis eller kollega är våldsam mot sin partner. Våld i nära relationer är komplicerat och kan vara mycket allvarligt för de som utsätts både vuxna och barn. Är du orolig för en närståendes beteende är du välkommen att ringa oss för stöd.

Vad är våld i nära relationer?

Här kan du få hjälp och stöd.

Unga relationer

På www.ungarelationer.se finns stöd och information för dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis eller är den som utsätter. Chatten är öppen varje kväll kl. 20-22. Här kan du också läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara.

Till chatten
Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Ring dygnet runt på 020-50 50 50.

Läs mer
BRIS

Du som är under 18 år kan ringa till BRIS för att prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Numret är 116 111. Telefonen är alltid öppen – även på natten. Det är gratis och du är anonym.

Till chatten